Moderaterna

  1. Det finns många delar där folkbildningen kan bidra till att utveckla samhället. Folkbildningen kan bidra till att ge människor möjlighet till utbildning som i sin tur leder till arbete. Extra viktigt är det för de människor som står långt från arbetsmarknaden och av någon anledning befinner sig i ett utanförskap då folkbildningen kan bidra till att bryta det. Folkbildningen gör även skillnad i att erbjuda ett socialt sammanhang som är viktig för den psykiska hälsan och bidrar till ett mer aktivt liv samt har spelat en stor och viktig roll för nyanländas integrering i det svenska samhället.

2. Folkbildningen har en roll att spela i en levande demokrati. Ett exempel är studieförbundens roll när det gäller etablering av nyanlända. Även arbetet med att få fler delaktiga i digitaliseringen är viktiga bidrag till en levande demokrati. Folkbildning ger fler människor möjlighet att bryta utanförskap som gynnar demokratin.

3. Alla delar är viktiga men Sverige och Västmanland har stora utmaningar koppla till utanförskapet.1,3 miljoner människor i Sverige kan inte försörja sig själva och långtidsarbetslösheten har aldrig varit lika hög som nu. Fler måste gå från ett utanförskap till egen försörjning och där har folkbildningen en viktig roll. Ett exempel som Moderaterna anser är viktigt är att folkbildningen möter de behov som efterfrågas på arbetsmarknaden och i samhället.

4. Poängen med moderaternas politik är att skattepengar ska stötta de som behöver stöd allra mest. Den del av folkbildningen som handlar om att subventionera kurser för alla oss som har det bra ekonomiskt kommer vi att till viss del att prioritera ner. Moderaterna tycker helt enkelt att om man tjänat hyggligt och lever ett gott liv materiellt kan man också betala lite mer för kurser på sin fritid. I stället vill vi rikta resurser på bildning mot den växande grupp av människor som lever i utanförskap. Moderaterna vill bana väg för nya klassresor där spelar folkbildningen en viktig roll.