Så här tycker politikerna om folkbildningen

Inför en valdebatt på temat folkbildning och demokrati 7 september har de politiska företrädarna på regional nivå haft möjlighet att besvara en enkät från Västmanlands länsbildningsförbund. De frågor som partierna har fått är följande:

1. Folkbildningen är en aktiv part i samband med t ex flyktingmottagande, pandemin och digitalt utanförskap. På vilka sätt kan folkbildningen bidra när det gäller andra samhällsutmaningar? Ange gärna exempel. 

2. Folkbildningen samverkar med ca 1 000 föreningar i Västmanland. I föreningslivet utvecklas människor vid sidan av det offentliga, näringsliv och familj. Hur ser ni på folkbildningens roll i en fungerande demokrati? 

3. Folkbildningen får ekonomiskt stöd för att främja stärka demokratin, skapa engagemang, utjämna bildningsklyftor och öka delaktigheten i kulturlivet. Är något av dessa syften högre prioriterat av ert parti?

4. Folkbildningens verksamheter finansieras av stöd från kommunal, regional och statlig nivå. Vill ert parti öka, minska eller låta bidragen till studieförbund och folkhögskolor vara oförändrade?

Centerpartiet

Kristdemokraterna

Liberalerna

Miljöpartiet

Moderaterna

Socialdemokraterna

Sverigedemokraterna

Vänsterpartiet

Pressmeddelande om enkätresultaten