Socialdemokraterna

  1. Folkbildningen har många möjligheter. Ser vi historiskt på folkbildningen och dess roll så har folkbildningen varit och är en viktig beståndsdel i samhällsbygget. Folkbildningen är en bärare av demokratins värden, integrationen, kompetensförsörjning genom att sluta bildningsklyftor, stödet till föreningslivet och Klimatomställningen är andra stora frågor där folkbildningen har en betydelse.

2. Vi ser den som central. Människor kan stärkas på individnivå både beträffande bildning, kunskap och också på ett idé plan. Starka människor bidrar till ett starkt samhälle där varje individ kan delta på ett aktivt sätt för att både göra sin plikt och också kräva sin demokratiska rätt.

3. Främja demokratin är en bas i folkbildningen därutöver är människor olika och har olika behov genom livet. Jag kan inte se att det skall vara en prioritering.

4. Dagens stöd är otroligt viktigt för studieförbunden och folkhögskolorna. På olika nivåer är förutsättningarna olika. För att ändå ge ett generellt svar så är en minskning inte aktuell och mot bakgrund till pandemins effekter och den alltmer polariserade värld vi har ser vi snarare en ökning av både folkbildningens insats och därmed också stödet till folkbildningen.