Kristdemokraterna

1. Den svenska folkbildningen är unik i sitt slag. Det gäller inte bara för att den är fri och frivillig utan även när det gäller den lokala närvaron och att understödja en demokratiutveckling. Folkbildningen hade en avgörande betydelse i samband med vårt lands industrialisering. Den har också betytt mycket för att ge olika invandrarföreningar verktyg både för föreningsstrukturen och för demokratiutvecklingen och integreringen i det svenska samhället. Folkhögskolan ger också, vid sidan om sin särart och de olika folkhögskolornas profileringar,  många ungdomar en andra chans att läsa upp sina betyg. Detta är värdefullt!

Folkbildningen kan spela en avgörande roll för utvecklingen av informationssamhället och framtidens landsbygd där bredbandsutbyggnaden skapar helt nya utvecklingsmöjligheter. 

Folkbildningen är mycket viktig för integrationsarbetet med människor av olika kulturer att engagera sig i samhällsfrågor. Här är det särskilt viktigt att folkbildningen aktivt medverkar till ökad samverkan och samarbete mellan olika föreningar för att Sverige ska lyckas med det viktiga integrationsarbetet. 

2. Vi har tre samhällssektorer 1) Det civila samhället där familjen och föreningslivet ingår. 2) Den privata sektorn med det viktiga näringslivet som ger jobb och som finansierar välfärden 3) Den offentliga sektorn som ska vara understödjande, sammanhållande och kompletterande. 

Folkbildningen har en viktig roll att spela för att stärka en fungerande demokrati. Det gäller att slå vakt om både människovärdet och yttrandefriheten och att uppträda med respekt för andras åsikter mm. Vi har både rättigheter och skyldigheter och ökad frihet innebär samtidigt ökat ansvar.

3. Att stärka demokratin, skapa engagemang, utjämna bildningsklyftor och att öka delaktigheten i kulturlivet är alla angelägna frågor som hänger ihop. 

Kultur och delaktigheten i kulturlivet är viktiga frågor. Allt fler börjar intressera sig för kulturarvet och att söka sina rötter där släktforskning är något som engagerar många liksom intresset för gamla byggnader, fornlämningar och pilgrimsvägar. Till det kommer det immateriella kulturavet.

Folkbildningen kan spela en än viktigare roll i att stärka demokratin. Inte enbart med syfte att öka engagemanget och delaktigheten inför allmänna val utan kanske framförallt att fokusera på vad som händer mellan valen i form av en tät dialog eller växelverkan mellan väljarna och de förtroendevalda.

4. Folkbildningen är en viktig del av kulturpolitiken som får offentligt stöd av både stat, region och kommun. På kommunal nivå varierar stödet bl a beroende på verksamheternas omfattning men också på studieförbundet möjligheter till lokal närvaro.

KD har på flera sätt uppmärksammat samlingslokalernas betydelse för föreningsliv, folkhälsa och demokrati. Vi har i vårt länsprogram förslag på att inrätta särskilt ekonomiskt stöd via regionen för föreningsdrivna samlingslokaler. Under mandatperioden har vi utan att få gehör också drivit frågan om ny kockutbildning på Tärna folkhögskola i Sala samt att det borde göras en RÖK- regional överenskommelse inom något specifikt område med civilsamhället däribland studieförbunden.