Västmanlands länsbildningsförbund befinner sig i alla de sammanhang som syftar till att stärka folkbildningen och civilsamhällets roll i länet. Det kan handla om att skapa modeller för samverkan mellan kommunerna och civilsamhället, att öka den digitala delaktigheten bland invånarna eller att bidra till det regionala arbetet med hållbar utveckling. Här nedan beskrivs de olika plattformar där vi verkar.
Lokala överenskommelser
Efter initiativ och beslut från politiken i Västerås stad år 2012, inleddes en process för utformning av en lokal överenskommelse mellan Västerås stad och civilsamhället år 2014. Den färdiga överenskommelsen lanserades för underskrifter på kulturnatten 2015. Under år 2017 gjordes smärre revideringar och den nuvarande gäller 2018–2024.
Den lokala överenskommelsen för Västerås skiljer sig på några punkter jämfört med den nationella överenskommelsen från 2008 som fokuserade på sociala frågor. LÖK:en Västerås har från början haft ambitionen att samla hela civilsamhället, från kultur, idrott, funktionshinderrörelsen, seniororganisationer och kyrkliga sammanslutningar.
Syftet med lokala överenskommelser är att hitta sätt för kommunen och civilsamhällets organisationer att förstärka varandra och på så sätt berika det samhälle vi lever i.
När den nationella överenskommelsen avslutades 2018 och istället övergick till NOD (Nationellt organ för dialog och samråd mellan regeringen och det civila samhället) breddades perspektivet till att gälla hela civilsamhället. Dock omfattar NOD endast samverkan på nationell nivå.
Definition av civilsamhället: ”Begreppet det civila samhället används i betydelsen av en arena, skild från staten, marknaden och det enskilda hushållet där människor, grupper och organisationer agerar tillsammans för gemensamma intressen. Inom det civila samhället verkar bland annat ideella föreningar, stiftelser och registrerade trossamfund, men även nätverk, tillfälliga sammanslutningar och andra aktörer ”
Syftet med lokala överenskommelser är att hitta sätt för kommunen och civilsamhällets organisationer att förstärka varandra och på så sätt berika det samhälle vi lever i. Det är en pågående process som handlar om hur vi förhåller oss till varandra. LÖK:en i Västerås bygger på fyra olika principer:
- Principen om dialog och samverkan
- Principen om mångfald och förnyelse
- Principen om långsiktighet och kvalitet
- Principen om öppenhet och tillgänglighet
Kopplat till den lokala överenskommelsen finns en gemensamt framtagen handlingsplan som för närvarande gäller 2022–2024. I handlingsplanen finns under respektive princip ett antal åtaganden för Västerås stad och civilsamhället. I dagsläget har ca 100 st organisationer skrivit under den lokala överenskommelsen. De representerar en bredd av olika organisationer såsom:
- Personer med funktionsnedsättning
- Unga
- Gamla
- Ekonomiska föreningar
- Ideella föreningar
- Studieförbund
- Trossamfund och stiftelse
Digicirklar
Vi vill att alla ska känna sig säkra online – det är allas nät!
Digi+ är folkbildning för att sprida och öka kunskap bland äldre, utrikesfödda samt funktionsnedsatta, kring digital teknik och handhavandet av digitala verktyg och appar i smarta telefoner och surfplattor. Ambitionen är att stärka förståelsen för nätet och för viktiga samhällsfunktioner och tjänster som blivit digitala.
Gruppen träffas fem gånger, under totalt 15 studietimmar, med en van cirkelledare. Tillsammans lär ni er mer om att använda exempelvis BankID, Swish, 1177 och bibliotekstjänster, samt att bli mer källkritisk och vaksam för att undgå att bli utsatt för bedrägerier.
Det är kostnadsfritt för dig att delta, tack vare stöd från Länsstyrelsen Västmanlands län och Region Västmanland.
Är du intresserad? Kontakta ett studieförbund eller mejla Digi+ samordnaren Lena Olofsson, lena@vlbf.se, så guidar hon dig vidare.
Samverkansrådet för social hållbarhet
Samverkansrådet för social hållbarhet är ett strategiskt forum för sociala hållbarhetsfrågor i Västmanlands län. Rådet är sektorsövergripande och består av personer i ledande positioner från kommuner, statliga myndigheter, Region Västmanland, näringslivet och civilsamhället.
Samverkansrådet syftar till att föra samman och samordna olika samhällsintressen och utvecklingsfrågor inom social hållbarhet såsom exempelvis jämställdhet och mänskliga rättigheter, integration, brottsförebyggande arbete och folkhälsa. Rådet ska kunna ge en långsiktig strategisk ledning och skapa samhandling för att kunna hantera sektorsövergripande utmaningar som ingen enskild aktör kan lösa själv.
Rådets vision är att förbättra människors livsvillkor, skapa ett socialt hållbart Västmanland och att vara en motor för en långsiktig positiv samhällsutveckling i länet.
Förbundet Agenda 2030
Förbundet Agenda 2030:s roll är att vara pådrivare, kunskapsspridare och nätverksbyggare för hållbar utveckling. Det är en regional mötesplats för ett 70-tal medlemmar från både offentlig, privat och ideell sektor i Västmanlands län med omnejd, däribland Västmanlands Länsbildningsförbund.
Regionalt arrangörsnätverk
VLBF ingår i Region Västmanlands regionala nätverk för arrangörsutveckling. Nätverket är sammansatt av konsulenter och utvecklare för de olika konstområden som omfattas av den regionala kulturplanen. Nätverket syftar till att, med utgångspunkt från den regionala kulturplanen, stärka arrangörernas ställning och göra det enklare för dem att verka, då arrangörerna är en viktig kategori för att länet ska ha ett aktivt och levande kulturutbud.
Kultur- och fritidschefsnätverket
Leader Mälardalen
Leader Mälardalen är en ideell förening som arbetar med lokal utveckling genom leadermetoden, inom Leader Mälardalens geografiska område. Stöden finansieras av EU, svenska staten och kommunerna i området. Därav kallar vi det stöd och inte bidrag. För verksamhetsperioden 2023-2027 har Leader Mälardalen en budget på 44 miljoner kronor att investera i utvecklingen av området.
Västmanlands partnerskap för landsbygdsfrågor
Lokala samråd
Forum för folkbildningens anställda i länet och kommunernas tjänstepersoner. Syftet är att lära känna varandra, lyfta aktuella frågor och vid behov bjuda in andra aktörer. För närvarande finns fyra lokala samråd: KAK, norra länet, Hallsta-Sura och Västerås-Sala. Träffarna sker 2-4 ggr om året och organisationerna turas om att vara värdar.