Vänsterpartiet

  1. Folkbildningen är den enskilt största kulturaktören i Sverige och en ovärderlig del i kulturlivet. Vi i Vänsterpartiet vet att många är helt beroende av folkbildningens verksamhet för att komma i kontakt med kulturkonsumtion och kulturutövning. Otaliga musiker repar med stöd av studieförbunden. Hantverk och slöjd når ut till fler tack vare folkbildningen. Människor med funktionsnedsättning stärker sina möjligheter till ett aktivt samhällsliv i en rad verksamheter som folkbildningens organisationer själva ordnar eller stödjer via föreningslivet. Folkhögskolor och studieförbund kan tveklöst spela en viktig roll när det gäller att stärka medvetandet om det klimatnödläge som råder och bidra till att människor möts och samverkar i projekt som leder till ökad hållbarhet. Folkbildningens demokratistärkande och utvecklande roll är oomtvistlig  och behövs i ett samhällsklimat där många samtal har tystnat och fler än tidigare tvivlar på demokratin. Studieförbund och folkhögskolor har unika möjligheter att nå ut till dem som upplever att de har sämst möjligheter att delta i samtal, bilda sig och bli aktiva samhällsinvånare.

2. Att människor som annars inte skulle mötas kan träffas i föreningslivet, studiecirklar och kulturarrangemang är demokratibefrämjande. Ingen annan än folkbildningens organisationer spelar den rollen i dag. För Vänsterpartiet är det avgörande att folkbildningen förblir en ickekommersiell aktör då samhället lider allvarlig brist på mötesplatser som inte ställer krav på konsumtion och höga avgifter. Studiecirkeln är i sig en skola i demokrati då människor möts och beslutar tillsammans om vad de vill bilda sig kring. Det samma gäller föreningslivet, där en viktig komponent är studierna. Här utvecklas människors förmåga till demokratiskt beslutsfattande och förståelsen för demokratins värderingssystem utvecklas.

3. För Vänsterpartiet går det inte att särskilja dessa verksamhetsområden från varandra då de formar en helhet som på totalen bidrar till att stärka människor som individer och i grupp, öka bildnings- och kunskapsnivån och inte minst samhällsengagemanget. Att människor bildar sig tillsammans, håller på med kultur, fattar gemensamma beslut om gemensamma angelägenheter och engagerar sig för andra är alla ovärderliga komponenter för samhällsutvecklingen.

4. För Vänsterpartiet är det viktigt att stödet stärks och ökar. Folkbildningen uppvisar otroligt goda resultat när det gäller människors utveckling inom dess otaliga verksamheter. Ett flertal undersökningar visar att tusentals går vidare till jobb och studier tack varestudieförbund och folkhögskolor. Den svenska musikexporten är tveklöst ett resultat av att så många musiker hittat replokaler och scener via folkbildningen. Grupper som annars inte skulle delta i föreningsliv och kultur kan göra det tack vare folkbildningen. Människor hittar vägar till lösningar på problem de möter i vardagen och finner kanaler för sitt samhällsengagemang. Det är bara några exempel på varför stödet bör öka.