Sven-Erik är årets folkbildare

Ett stort grattis Sven-Erik Henriksson från Västerås, som av årsmötet utsågs till Årets folkbildare av Västmanlands länsbildningsförbund. Motiveringen lyder:  

”En folkbildare i själ och hjärta, som efter sin pensionering för fem år sedan håller föredrag om ensamhet, existentiell och psykisk hälsa samt demens. Han har även varit initiativtagare till samtalsgrupper för seniorer med fokus på mening och livsglädje, och varit samtalsledare för Frukostklubben, där han har träffat män vars fruar har drabbats av demenssjukdom.

På uppdrag av den nationella organisationen Hjärnkoll Senior har han gjort en studie av västmanländska äldre mäns upplevelse av ensamhet och kopplingen till psykisk ohälsa.

Sven-Eriks insatser har varit av stor betydelse för såväl enskilda personers välmående och möjligheter att påverka sin egen livssituation, som för ökad kunskap om existentiella frågor hos beslutsfattare och allmänhet. Han har dessutom lyckats nå de äldre männen, en grupp som inte alltid är vana att tala med andra om hur de känner sig. Genom sitt stora engagemang för människor har han satt fokus på hur upplevelsen av gemenskap och sammanhang påverkar hälsan livet igenom. Under pandemin har han fortsatt sin viktiga gärning med digitala samtalsgrupper för att bryta isoleringen bland seniorer i länet. Folkbildning handlar om den utveckling som sker när människor möts och lär sig tillsammans. Här är Sven-Erik är en verklig förebild som vi vill hylla och uppmärksamma.”