Starkt politiskt stöd för folkbildningen

Pressmeddelande 2022.09.05

Det ekonomiska stödet till folkbildningen i Västmanland bör öka eller åtminstone förbli oförändrat. Det anser en majoritet av de etablerade politiska partier som kandiderar till regionfullmäktige i höstens val.

Inför en öppen debatt på temat folkbildning och demokrati på Karlsgatan 2 den 7 september har de politiska företrädarna på regional nivå haft möjlighet att besvara en enkät från Västmanlands länsbildningsförbund. Svaren visar att stödet för folkbildningen är starkt.

– I tider när folkbildningen och föreningslivet blir alltmer ifrågasatta bådar det gott att våra regionala politiker hyser stor tilltro till folkbildningens potential att stärka och utveckla länet, samt öka demokratin, även mellan valen, säger Maria Engelfeldt, länsbildningsförbundets ordförande och distriktschef för Folkuniversitetet.

Utöver det ekonomiska stödet ser partierna också positivt på folkbildningens roll i en levande demokrati och kommer med konkreta förslag på vad den kan bidra med när det gäller samhällets utmaningar. Det kan handla om att stärka kunskapen hos länets befolkning om miljö och klimat, öka krisberedskapen, förbereda människor för jobb, motverka ensamhet och psykisk ohälsa, bidra till integrationen, minska kriminaliteten samt utveckla människors förmåga att navigera i informationssamhället.

– Regionpolitikernas svar antyder att vi har betydligt större potential än vi hittills fått möjlighet att visa, så nu är det lite upp till bevis den kommande mandatperioden, säger Maria Engelfeldt.