”Om Parisavtalet ska hålla måste vi kunna belysa såväl dåtid, nutid som framtid ur ett globalt rättviseperspektiv. Vårt största hopp består av demokrati och folkbildning.” Orden är Greta Thunbergs, men de skulle lika gärna kunna vara våra.
Branschorganisationen Studieförbunden i samverkan beger sig tillsammans med de tio studieförbunden ut på en Bildningsresa genom Sverige. Under Bildningsresan kommer vi att prata med de politiker som har störst makt över folkbildningen – ledamöterna i Riksdagens kulturutskott.
Den 20 december kommer vi till Västerås för att samtala med Vänsterpartiet.
Under resans gång kommer alla tio studieförbund att delta och visa upp verksamhet som knyter an till de tio punkterna som finns i programmet. Här i Västerås deltar Studiefrämjandet, Sensus och Kulturens Bildningsverksamhet. Västmanlands länsbildningsförbund är vår värd.
Vi kommer i Västerås att fokusera på klimat, kultur och nya svenskar. Hur hänger det ihop, kan man fråga sig. Men det gör det! Genom ökad tillgänglighet till kultur för gamla svenskar såväl som nya stärker vi demokratin och skapar förutsättningar för en rättvis klimatomställning. Människor måste få känna sig delaktiga i samhället för att de ska vilja dra sitt strå till stacken för klotets bästa. Detta är något som studieförbunden är riktigt bra på och som vi har gjort i mer än hundra år.
Människor måste få känna sig delaktiga i samhället för att de ska vilja dra sitt strå till stacken för klotets bästa. Detta är något som studieförbunden är riktigt bra på och som vi har gjort i mer än hundra år.
Vi kommer tillsammans att se Studiefrämjandet visa hur var och en av oss kan bidra till en grönare närmiljö och ett bättre klimat. Sensus kommer att visa upp sina musikverksamheter Connexion Rap West och Studio Livestream. Kulturens Bildningsverksamhet kommer att visa hur de jobbat med scenkonst tillsammans med asylsökande.
Vi är övertygade om att politiker fattar bättre beslut om de har mer kunskap om det de beslutar om. Därför vill vi bidra till en djupare förståelse av vad vi står för och de värden som riskerar att gå förlorade. Vi kommer att vara tydliga i våra budskap och önskar att de vill sätta sig in i vad folkbildningen verkligen gör och betyder.
Tidigare hade politiker ofta en bakgrund från studieförbund och folkhögskolor. I dag är det inte lika vanligt. För oss som studieförbund och studieförbundens branschorganisation blir det därför viktigt att berätta för Sveriges politiker om folkbildningen och vad den betyder för enskilda människor och samhället i stort.
I Västerås och på andra håll i landet förs en debatt där nyttan med folkbildning och därmed kommunens bidrag till studieförbunden ifrågasätts. Med bristande förankring i statens fyra syften med folkbildningen och de bidragsvillkor som redan finns för studieförbunden diskuteras alternativa bedömningskriterier lokalt. Vi ser med oro hur sådana riskerar att bli både otydliga och styrande på ett sätt som inte gynnar folkbildningens grunduppdrag. Vi menar att generella stöd till den fria och frivilliga folkbildningen är en förutsättning för att folkbildning såsom vi känner den ska kunna fortleva.
Studieförbunden utgör civilsamhällets själva ryggrad. Det är en fantastisk resurs. Vi står för en infrastruktur som ingen annan är i närheten av. Vi finns i alla Sveriges kommuner, i byar, i citykärnor och förorter. Nu ger vi oss ut på Bildningsresan – för att bildning förenar människor. Det är när människor fritt och frivilligt söker sig till varandra som de skapar kittet som håller samhället samman. Det är det som är folkbildning.
Ann-Katrin Persson
tidigare förbundschef för Sensus samt ordförande, Studieförbunden i samverkan
Maria Rydén
förbundschef Kulturens Bildningsverksamhet
Andrea Rodriguez
förbundschef Studiefrämjandet
David Samuelsson
generalsekreterare, Studieförbunden i samverkan
Publicerat på Vlt:s debattsida 19 december 2021.
https://www.vlt.se/2021-12-19/hur-kan-kultur-och-folkbildning-bidra-till-klimatomstallningen